Wczytuję dane...

Dlaczego warto używać fartucha w kuchni?

Rodzaje strojów używanych w gastronomii oraz ich znaczenie


Pracownicy gastronomii, podobnie jak innych zawodów, mają określone stroje, które powinni nosić w pracy. W przypadku kelnerów są to fartuchy, natomiast dla kucharzy – białe kitle. Dodatkowo ci drudzy powinni również używać odpowiednich okryć głowy oraz chustek na szyję. Wszystkie te elementy mają ważne znaczenie w zawodzie przez nich wykonywanym. Podstawową funkcją odzieży używanej w gastronomii jest ochrona przed różnego substancjami, które używane są w kuchni – szczególnie tłuszczami, mogącymi spowodować groźne oparzenia. Dlatego kitle używane przez kucharzy wykonane są z odpowiednio solidnych materiałów, niejednokrotnie charakteryzujących się słabą palnością lub nawet całkowicie niepalnych. 
Górna część kucharskiego uniformu uszyta jest zazwyczaj z wysokogatunkowej, grubej bawełny. Stanowi dzięki temu ochronę zarówno przed płynami, którymi można się zachlapać, jak też przed parą. Tors chroniony jest podwójnie poprzez zachodzące na siebie poły materiału, które dodatkowo mogą być szybko przepięte, jeśli się zabrudzą. Nie bez znaczenia jest również długość rękawów, które także stanowią ochronę i w związku z tym muszą mieć odpowiednią długość. Pomimo wysokich temperatur panujących w kuchni, spodnie noszone przez pracowników również powinny być długie właśnie ze względów bezpieczeństwa.

Pozostałymi, również bardzo istotnymi elementami stroju kucharza, są chustka oraz czapka. Pierwszy element, mimo niewielkich rozmiarów, ma duże znaczenie zarówno dla komfortu kucharza, jak i gości, dla których przygotowuje on posiłek. Zadaniem chustki jest bowiem pochłanianie potu, który mógłby dostać się na talerz razem z jedzeniem. 
Warto dodać, że chustka taka była znacznie powszechniej stosowana w przeszłości, ponieważ we współczesnych kuchniach restauracyjnych czy hotelowych nie jest aż tak gorąco, jak w kuchniach sprzed 100 czy 200 lat. Rola czapki jest oczywista – ma ona uniemożliwić dostanie się na talerz włosów kucharza. Fartuch kelnerski natomiast posiada przede wszystkim funkcje użytkowe, chroniąc przed pobrudzeniem osobę, która go nosi. Jest więc zazwyczaj wykonany z materiału, który można łatwo wyczyścić. Najczęściej fartuchy mają kolor biały albo czarny. Jak widać, wszystkie elementy stroju kucharza mają ogromne znaczenie nie tylko dla niego samego, ale też wszystkich gości restauracji. 

FArtuch

Zastosowanie odpowiednich materiałów


Rodzaj materiałów, z których szyta jest odzież gastronomiczna, jak fartuchy i kitle, ma bardzo duże znaczenie dla wszystkich tych, którzy pracują w gastronomii. Jakość, grubość oraz właściwości materiałów używanych w tym przypadku przekłada się bowiem bezpośrednio na bezpieczeństwo osób noszących daną odzież. Nieco inaczej jest w przypadku odzieży używanej w zwykłych kuchniach. Standardowe fartuszki kuchenne wykonane są przede wszystkim bardziej estetycznie, ponieważ poza funkcją ochronną często posiadają także walory dekoracyjne. Fartuchy kucharskie mogą być świetnym pomysłem na prezent na różne okazje. Wykonane są zazwyczaj z bawełny i bogato dekorowane. Oczywiście nadal spełniają funkcję ochronną w kuchni, ale nie są tak eleganckie, jak modele używane przez kelnerów w restauracjach. Dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych, dzięki czemu bez trudu dobierzemy model odpowiedni do gustu danej osoby. 

Dlaczego warto używać fartucha w kuchni?


Nie tylko w restauracji kucharze są narażeni na różnego rodzaju zabrudzenia oraz oparzenia – np. gorącą wodą czy tłuszczem. Takie ryzyko istnieje również w każdej domowej kuchni. Poza tym warto pomyśleć o ochronie ubrań przed zabrudzeniem, szczególnie trudnymi do wywabienia cieczami albo tłuszczem. Używanie fartucha w kuchni ma więc bardzo duże znaczenie ochronne. Jeśli dodatkowo fartuch, którego używamy, jest dla nas eleganckim bądź zabawnym dodatkiem, nabiera on dodatkowego znaczenia w kuchni. Bardzo ważną rolę pełnią również fartuszki dla dzieci, które dla maluchów mają bardzo duże znaczenie - poza ochroną są w pewien sposób symbolem wyjątkowego statusu, sprawiając, że dzieci podczas wspólnego z rodzicami przygotowywania posiłków czują się ważnymi w kuchni osobami. 

Fartuchy z naszej oferty

Oferujemy duży wybór zarówno klasycznych fartuchów kuchennych, jak też zapasek o różnych wzorach i kolorach. Mogą one stanowić niebanalny prezent zarówno dla miłośników gotowania, jak i amatorów, którym chcemy sprawić radość ciekawym podarunkiem. Fartuszki kuchenne i zapaski w łowickie wzory, a także śmieszne propozycje z dowcipnymi wzorami, które mogą być świetnym pomysłem na przykład z okazji urodzin – to propozycje, które z pewnością ucieszą każdego, kto lubi spędzać czas w kuchni. Nasze tekstylia do kuchni to produkty, które są praktyczne oraz zaskakują swoim wzornictwem. 
Oferujemy tanie fartuchy kuchenne dla kobiet i mężczyzn, a także dla dzieci. Dzięki zastosowaniu naturalnych, wysokiej jakości materiałów, jak np. bawełna, są przyjemne w dotyku oraz antyalergiczne. Wzory, które się na nich znajdują, wykonane są transferowym drukiem sublimacyjnym. Fartuszki z naszej oferty są także plamoodporne, co dodatkowo wpływa na komfort ich użytkowania. Modele z dowcipnymi wzorami wykonane są z plamoodpornej tkaniny poliestrowej, nadrukowanej transferowym drukiem sublimacyjnym.